Ljusterapilampa Test 2024 → De 8 Bästa Ljusterapilamporna

Ljusterapilampa

Trivs du bäst när kalendern visar långa sommarnätter, ljusa dagar och massor av sol? Och känner du dig påverkad när vädret skiftar till kortare dagar, regn och kyla? Då är du långt ifrån ensam. Många svenskar mår bäst och är på sitt bästa humör när kalendern visar sommar och sol. Därför är det inte ovanligt att drabbas av vinterdepression, eftersom det kan vara svårt att ta sig igenom den svenska hösten och vintern.

Men vad kan du göra när höst- och vintervädret tar över? Jo, då kan du med fördel använda en ljusterapilampa, även kallad dagslyslampa. Denna typ av lampa är utformad för att lindra symtom på exempelvis vinterdepression eller hjälpa personer som har svårt att sova. Varför ljusterapi faktiskt fungerar är fortfarande delvis oklart, men enligt flera studier visar det sig att upp till 85 % av dem som lider av vinterdepression eller sömnsvårigheter upplever en positiv effekt av ljusterapi och märker en tydlig skillnad.

Det är ett område som får allt mer uppmärksamhet, och där utbudet av produkter växer. Om du vill hitta den bästa ljusterapilampan kan det dock vara svårt att avgöra vilken som passar just dig bäst.

För att hitta en ljusterapilampa som är bäst i test har vi undersökt marknaden noggrant och valt ut ett antal dagslyslampor som fått positiva omdömen och utmärkelser i olika tester. Endast de bästa har tagits med i vår översikt, så du har bästa möjliga utgångspunkt för att hitta en ljusterapilampa som passar dig.

Varför vi har valt ut just dessa produkter kan du läsa mer om nedan, där vi går igenom dem i detalj.

VibeLight’s Ljusterapilampa

VibeLight's Ljusterapilampa

VibeLight’s ljusterapilampa är den perfekta lösningen för att bekämpa vintermörkret och få mer energi i vardagen! Med sin kraftfulla ljusstyrka på upp till 10 000 LUX kan du uppleva ljuset från en soluppgång – även på en mörk och dyster dag.

Med denna ljusterapilampa kan du förbättra ditt humör, minska trötthet och öka din energi, så att du kan få ut mer av din dag. Lampan är utrustad med en elegant touchkontroll som gör det enkelt att justera ljusstyrkan i fem olika nivåer och steglöst ändra färgtemperaturen från kallt vitt ljus till varmt ljus.

VibeLight’s ljusterapilampa är lätt att använda och kan placeras både horisontellt och vertikalt. Lampan är kompakt och lätt, vilket gör den enkel att transportera och förvara. Ett USB-C-kabel och en strömadapter medföljer, så att du kan använda lampan var som helst där det finns tillgång till el.

Med den automatiska timerfunktionen kan du ställa in lampan att släckas efter 15, 30, 45 eller 60 minuter. Den har också en funktion för automatisk avstängning för att undvika onödig strömförbrukning.

VibeLight’s ljusterapilampa är den ideala lösningen för att bekämpa vintermörkret och förbättra ditt humör och din energi. Ge dig själv en skön morgon och starta dagen på bästa sätt med VibeLight’s ljusterapilampa!

Lumie Lightbox Vitamin L Ljusterapilampa

Lumie Vitamin L

I en värld där dagsljus är en bristvara under de långa vintermånaderna kommer Lumie Lightbox Vitamin L ljusterapilampa som en räddning för många. Denna eleganta och bärbara ljusterapilampa är inte bara designad för att lyfta humöret och förbättra energinivån; den är en pålitlig följeslagare i kampen mot vintertrötthet och vinterdepression. Med sin förmåga att ge 10 000 lux simulerar Vitamin L effektivt det naturliga solljuset som vi saknar under de mörka månaderna.

Vitamin L är skapad för att vara en del av din dagliga rutin, oavsett om du är hemma, på jobbet eller på språng. Den är kompakt och kan användas både stående och liggande, vilket gör den till den perfekta följeslagaren på skrivbordet eller under resan. Det rekommenderas att använda ljusterapilampan i 30 minuter dagligen för att ladda dina batterier och bekämpa symtom på vinterdepression som trötthet, överätande och brist på energi och motivation.

Lampans design är både funktionell och estetiskt tilltalande. Med sin stora ljusyta och räfflade lampskärm sprider den ett mjukt och behagligt ljus som bidrar till en mer avslappnande ljusterapisession. Vitamin L:s energieffektiva och UV-fria LED-ljus säkerställer att du får den nödvändiga ljusdosen utan skadliga UV-strålar.

Med sitt omfattande utbud av funktioner är Lumie Lightbox Vitamin L mer än bara en ljusterapilampa – det är ett verktyg för att förbättra ditt allmänna välbefinnande och ge lite mer ljus och glädje till din vardag.

Lumie – Task – En ny, innovativ och elegant lampa för skrivbordet

Lumie - Task

Lumie Task representerar det bästa inom moderna ljusterapilampor och är designad för att förvandla din arbetsplats med både funktionalitet och estetik. Denna innovativa lampa kombinerar stil och vetenskap för att förbättra ditt välbefinnande och din produktivitet genom avancerad ljusteknik.

Funktionalitet möter design

Lumie Task är inte bara en ljusterapilampa, utan också ett stilfullt tillskott till vilket skrivbord som helst, oavsett om det är i en modern kontorsmiljö eller i ett mer klassiskt inrett rum. Med sitt klara ljus och justerbara ljusstyrka anpassar sig Lumie Task enkelt till alla arbetsmiljöer, vilket gör den idealisk för både professionella och studenter som vill hålla sig fokuserade och energiska hela dagen.

Teknologi för ökat välbefinnande

Utrustad med fullspektrum-LED-ljus som noggrant efterliknar naturligt dagsljus, skyddar Lumie Task inte bara dina ögon, utan minskar också risken för ögonansträngning. Lampan kan avge en ljusstyrka på upp till 10 000 lux, vilket är bevisat effektivt för att lindra symtom på vintertrötthet och förbättra sömnkvaliteten. Detta gör Lumie Task till ett oumbärligt verktyg för alla som spenderar långa timmar inomhus, då den tillför ett viktigt element av dagsljus till din dagliga rutin.

En naturlig väg till produktivitet

Med hjälp av avancerad teknik simulerar Lumie Task effektivt solljus, vilket kan ha en positiv effekt på kroppens naturliga rytmer. Detta bidrar till ökad vakenhet och energi samt förbättrar humöret – viktiga faktorer för att upprätthålla hög produktivitet och välbefinnande under arbetsdagen. Dessutom, tack vare det ergonomiska designen, kan Lumie Task positioneras flexibelt så att ljuset riktas exakt dit det behövs, vare sig det är på arbetsytan eller mot användarens ansikte för maximal effekt.

Med en färgåtergivning över CRI95 säkerställer Lumie Task att färger återges exakt som de är, vilket är en avgörande funktion för designers, ingenjörer och andra som arbetar med färgkritiska uppgifter. Den dämpade färgen ”sage green” tillför en lugnande och jordnära känsla till din arbetsplats, vilket ytterligare skapar en atmosfär av lugn och fokus.

Beurer Mini Solskenlampa

Beurer Mini

Beurer erbjuder många olika ljusterapilampor och har även tagit fram en miniversion för dem som inte nödvändigtvis använder en lampa fast hemma eller på kontoret. Den är lika stor som en surfplatta och passar därför enkelt i väskan. Dessutom är den prisvärd, vilket gör den till ett perfekt val om du behöver en ljusterapilampa som du kan ta med dig överallt.

Liten i storlek – stor effekt

Trots sin mindre storlek har lampan en stark ljusstyrka på 10 000 lux. Den fungerar lika bra på nattduksbordet på morgonen, i bussen på väg hem eller på skrivbordet på kontoret.

Med en yta på 20 x 12 centimeter kan lampan användas på ett avstånd mellan 10 och 20 centimeter för att ge maximal effekt. Om det passar dig bättre att använda lampan stående eller upphängd, är detta också möjligt eftersom den levereras med ett justerbart stativ.

För att skydda lampan under transport medföljer en diskret och praktisk förvaringspåse.

Självklart är lampan medicinskt godkänd.

Beurer Ljusterapilampa – TL40

Beurer Ljusterapilampa – TL40

Beurer är en självklar aktör när det gäller ljusterapilampor. De är experter inom området och förtjänar därför ytterligare en plats i vår test. Den här modellen är mycket effektiv för att behandla och förebygga vinterdepression, eller om du generellt känner dig trött och energilös under vintern.

Modellen fungerar precis som solens strålar och dagsljus, men utan UV-strålar. Med hjälp av smart teknik simulerar den naturligt solljus. Om du känner att du behöver mer dagsljus än vad vädret utanför kan erbjuda, är Beurer TL40 ett utmärkt alternativ att överväga.

Användarvänlig ljusterapilampa

Det är en mycket användarvänlig lampa som kan användas både på skrivbordet på kontoret tack vare sin kompakta storlek, och vid frukostbordet, i mysiga hörnet eller på nattduksbordet.

Lampan är enkel att använda med en enda knapp för att slå på och av. Det blir inte enklare än så.

Beurer TL40 är en medicinskt godkänd ljusterapilampa och har därför en positiv effekt på humöret för de flesta användare. För att få ut optimal effekt bör den användas mellan 30 och 60 minuter dagligen.

Lampan är både flimmerfri och UV-fri, vilket gör den mycket behaglig att använda.

Beurer TL50 Ljusterapilampa (Bäst i test)

Beurer TL50

Beurer TL50 är en ljusterapilampa som inte bara presterar riktigt bra utan också erbjuder mycket valuta för pengarna. Det är en medicinskt godkänd lampa med flimmerfritt ljus och en luxstyrka på 10 000. Tack vare LED-teknologin startar lampan snabbt och ger en klar och jämn belysning.

Effektiv ljusterapilampa

Beurer TL50 är en mycket populär ljusterapilampa, och med sin lätta vikt på 0,59 kg är den enkel att flytta runt. Med en ljusyta på 25 centimeter ger den en bred och effektiv belysning. Den är också UV-fri och har en minimalistisk och modern design, vilket gör den lämplig att ha stående i vardagsrummet eller på kontoret. Lampan levereras dessutom med tre års garanti.

Enkel att använda

Lampan är väldigt enkel att tända och släcka och har ett behagligt ljus som inte bländar eller stör, vilket gör att du kan använda den samtidigt som du arbetar eller läser en bok.

Med Beurer TL50 får du en högkvalitativ ljusterapilampa som kombinerar funktionalitet och stil på bästa möjliga sätt.

Lumie Brazil Ljusterapilampa

Lumie Brazil

Lumie Brazil ljusterapilampa är en stark konkurrent till Beurer och blev testvinnare i Depressionföreningens test 2018. Det är en elegant lampa med ett inbjudande och mjukt ljus som påminner om att sitta i söderns sol. Lampan ger 10 000 lux på ett avstånd av 35 cm, vilket innebär att du kan dra nytta av ljuset utan att behöva placera lampan alldeles intill ansiktet.

Stor ljusyta för effektiv ljusterapi

Lumie Brazil har en imponerande ljusyta på 50×30 cm, vilket är tillräckligt stort för att två personer kan sitta framför lampan samtidigt. Tack vare dess konkava design koncentreras ljuset och riktas effektivt utan att störa andra i närheten.

Perfekt för ljusterapi hemma

Även om lampan teoretiskt kan tas med till kontoret är den något otymplig att bära med sig då den väger 3 kg. Den lämpar sig därför bäst för hemmabruk, såvida du inte vill investera i en lampa för kontoret och en för hemmet. Fördelen med dess storlek är att den kan placeras i ett mysigt hörn utan att störa inredningen, eftersom du inte behöver sitta nära för att få effekt av ljuset.

Sammanfattningsvis är Lumie Brazil en riktigt bra ljusterapilampa som kombinerar hög ljusstyrka, funktionalitet och stil.

Philips Ljusterapilampa – Wake up Light

Philips wake up light

Philips är också mycket skickliga när det kommer till ljusterapi och har utvecklat denna modell, som förtjänar en plats i vår lista över de bästa ljusterapilamporna. Lampan är särskilt effektiv för att förebygga och behandla nedstämdhet, depression och trötthet under vintern eftersom den efterliknar solens naturliga ljus. Vi rekommenderar att använda lampan i 20–30 minuter varje dag under vintern om du har en tendens till depression eller låga energinivåer.

Genom att använda lampan bara 20–30 minuter dagligen kan du snabbt märka en ökad energi och få en bättre förmåga att hantera vintermånaderna utan att bli alltför påverkad. Lampan är kliniskt testad och har dokumenterad effekt på att höja energinivån hos användaren.

Snygg design

Philips är känt för att tillverka högkvalitativa produkter, och denna lampa är inget undantag. Det är en ljusterapilampa i premiumsegmentet när det gäller pris, men i gengäld får du en lampa med en stilren och modern design som smälter in i hemmets inredning utan att störa.

Om du förlorar energi under vintermånaderna kan Philips ljusterapilampa hjälpa dig att återfå energin och livsglädjen.

Använd som väckarklocka

En av de smartaste funktionerna med denna modell är att den även kan användas som väckarklocka. Lampan är utrustad med en soluppgångssimulator, vilket innebär att ljuset gradvis ökar under 30 minuter. Detta gör att kroppen vänjer sig vid ljuset på ett mjukare sätt och ger en skonsammare uppvakning. Dessutom har lampan fem uppvakningsljud som också gradvis ökar i takt med ljuset.

Philips Wake-up Light är en så bra ljusterapilampa att den brittiska tidningen The Independent har lyft fram den som en utmärkt väckarklocka och ljusterapilampa.

Vad är ljusterapi?

Ljusterapi, även känd som ljusbehandling, är en behandlingsmetod som innebär exponering för dagsljusliknande ljus, vanligtvis med hjälp av speciella ljusboxar. Syftet med ljusterapi är att efterlikna naturligt solljus, vilket kan vara särskilt användbart under de mörkare månaderna när dagsljuset är begränsat. Denna form av terapi har visat sig vara effektiv för behandling av årstidsbunden depression (SAD), en form av depression som inträffar vid en specifik tid på året, oftast under vintermånaderna.

Vad är ljusterapi bra för?

Ljusterapi är inte bara effektiv för behandling av SAD, utan används även för att hantera andra typer av besvär, såsom vissa sömnstörningar, jetlag och vissa typer av depression som inte är årstidsbundna. Genom att exponera kroppen för ett intensivt ljus som efterliknar naturligt solljus kan kroppens biologiska klocka återställas. Detta bidrar till en bättre reglering av melatoninproduktionen, ett hormon som spelar en central roll i kroppens sömncykler. Dessutom kan ljusterapi förbättra humöret genom att öka produktionen av serotonin, en signalsubstans som är känd för att främja känslor av välbefinnande och lycka.

Användning av ljusterapi

När man använder ljusterapi är det viktigt att tänka på längden för varje session. Generellt rekommenderas att börja med dagliga sessioner på cirka 20–30 minuter. Detta kan dock variera beroende på individens behov och ljusboxens intensitet. Det är viktigt att konsultera en vårdpersonal för att fastställa den mest lämpliga varaktigheten och frekvensen för behandlingen utifrån individens hälsotillstånd.

Hur fungerar ljusterapi?

Ljusterapi är en relativt ny behandlingsform och fungerar genom att skapa ett starkt blått eller vitt ljus som påminner om att vistas utomhus en vår- eller sommardag. Forskning visar att denna typ av ljus har en positiv inverkan på vårt humör, på samma sätt som naturligt solljus och dagsljus påverkar oss.

När vi vistas i solljus stimuleras kroppen att producera ämnen som förbättrar vårt humör och hjälper oss att sova bättre. Om vi inte får tillräckligt med dagsljus under en längre tid kan det leda till sömnsvårigheter, vilket i sin tur påverkar vårt humör negativt.

Ljusterapi kompenserar för bristen på dagsljus under vintern genom att tillföra ett konstgjort ljus som stimulerar produktionen av både sömnhormoner och välmåendehormoner. Att använda en ljusterapilampa kan därför vara en bra investering för den som upplever trötthet och nedstämdhet under vinterhalvåret. En halvtimmes daglig användning kan göra en stor skillnad.

Ljusterapi har en positiv effekt på:

  • Vinterdepression
  • Vintertrötthet
  • Sömnstörningar
  • Nedstämdhet

Ljusterapilampor innehåller inga UV-strålar, vilket gör dem säkra och bekväma att använda. Det enda du behöver göra är att arbeta, läsa en bok eller bara koppla av medan lampan gör sitt jobb och ger en positiv effekt på din kropp.

Vad är lux?

Lux är en enhet för att mäta ljusstyrka. Det innebär att ju högre luxvärde en ljusterapilampa har, desto starkare är ljuset. Det är mycket vanligt att ljusterapilampor ger ett ljus på 10 000 lux vid ett avstånd på 10–30 centimeter. Detta är den mest optimala ljusstyrkan eftersom det har den bästa möjliga effekten på sömn- och ljushormoner.

Du kan också placera lampan längre bort, men ljusstyrkan måste vara minst 2 500 lux för att ha någon effekt. Därför är det viktigt att veta hur många lux en lampa ger vid ett visst avstånd, så att du kan välja en lampa som passar din användning.

Generellt sett gäller att ju dyrare en lampa är, desto högre effekt har den även på längre avstånd. Vissa lampor kan ge 10 000 lux även på 50 centimeters avstånd.

En ljusterapilampa ger naturligtvis inte lika starkt ljus som solen, som ger mellan 50 000 och 100 000 lux på en molnfri sommardag. Det innebär dock också att du kan använda lampan så mycket du vill under dagen utan att det skadar dig.

En ljusterapilampa har vitt fullspektrumljus utan UV-strålar och infrarött ljus, så du blir inte brun eller producerar extra D-vitamin. Lampan är enbart avsedd för att stimulera de ämnen i hjärnan som gör dig gladare och mer naturligt trött.

Hur använder man en ljusterapilampa?

Det är mycket enkelt att använda en ljusterapilampa. Du placerar den framför dig på ett bord, tänder lampan och ser rakt fram – du behöver inte titta direkt in i lampan. Om du tittar på TV eller arbetar vid en dator kan du använda lampan samtidigt. Gör detta tills behandlingen är klar eller tills du inte längre har möjlighet att sitta kvar.

Det är väldigt enkelt, men det finns några saker du kan göra för att optimera behandlingen:

  • Kontrollera att avståndet är korrekt.
  • Använd rätt tid varje gång.
  • Placera lampan på rätt höjd.

Hur länge du ska sitta framför lampan beror på hur stark den är och på vilket avstånd du placerar den. Du kan läsa på lampan eller i bruksanvisningen för att veta hur den används korrekt och för att få ut maximalt av behandlingen. Om lampan står längre bort än rekommenderat behöver du använda den längre tid.

Avståndet till lampan beror också på vad som känns bekvämt för dig. Om det känns för starkt vid 20 centimeters avstånd ska du inte placera den så nära – förläng istället behandlingstiden.

När det gäller höjden är det bäst om ljuset från lampan kommer uppifrån. Om möjligt bör du placera lampan så att delar av den eller hela lampan är ovanför ögonhöjd. Detta beror på att ögat har fler receptorer för solljus som kommer uppifrån, vilket är logiskt eftersom solen lyser från ovan.

Om du följer dessa riktlinjer bör du snabbt kunna märka en effekt. Effekten kommer dock inte från en dag till en annan – förvänta dig att använda lampan dagligen i några veckor innan du känner någon skillnad.

Sök gärna läkare innan behandling med dagsljuslampa

Innan du diagnostiserar dig själv med vinterdepression, vilket ofta är anledningen till att många använder en dagsljuslampa, bör du kontakta din läkare först. Även om du kanske inte mår så bra på vintern behöver det inte betyda att du har en vinterdepression. Det kan lika gärna vara andra orsaker som kräver en läkares professionella bedömning.

Med det sagt kan du naturligtvis fortfarande använda en ljusterapilampa för att må bättre under vintermånaderna eller för att undvika att bli för trött eller orkeslös. Du kan till exempel använda den som en gryningssimulator för att lura kroppen att tro att det blir ljust tidigare än det egentligen gör. Här kan du med fördel använda en lampa från Philips, som har en inbyggd väckarklocka med både ljus och ljud. Detta kan ge dig ett bättre välbefinnande, eftersom ljus generellt sett är en bra källa till energi och glädje.

Så kommer du genom vintern på bästa sätt

Vissa älskar vintern, men för de flesta är det en årstid som bara ska passera. Julen hjälper till viss del under den mörka tiden, men när nyåret har passerat är januari oftast mörk, kall och fylld med väldigt lite dagsljus. Det kan få även de gladaste människor att bli irriterade och trötta. För att undvika detta kan du, tillsammans med en ljusterapilampa, använda följande tips:

  • Gå ut när du kan. När du kommer hem från jobbet, trotsa kylan och ta en promenad innan det blir mörkt. Du kan också njuta av lunchen utomhus om möjligt.
  • Följ en fast dygnsrytm varje dag. Gå upp på morgonen som vanligt och sov på natten. Det gör att du utnyttjar dagsljuset maximalt, även under helger.
  • Se till att motionera. Det bästa är att cykla eller springa en tur utomhus, så att du får dagsljus. Det har en mycket bättre effekt än att träna inomhus på gymmet.
  • Gör saker du tycker om. Se en bra film, läs en spännande bok eller måla en tavla – vad du än finner rogivande. Samtidigt kan du använda en ljusterapilampa.
  • Ta på dig varma kläder och sitt ute i solen. Det är härligt att känna solen på kinderna, och samtidigt får du en bra dos dagsljus och fyller på ditt D-vitaminförråd.

Genom att göra några få förändringar i dina vanor kan du hantera många av de utmaningar som vintern innebär. Även om vardagen är full av aktiviteter som barnens fritidsaktiviteter, matlagning och mycket mer, är det viktigt för din hälsa och ditt välbefinnande att du tar dig tid att gå ut och njuta av att bara vara. Det hjälper dig att stressa ner och behålla energi – något som bidrar till att förebygga vinterdepression och trötthet.

Brist på D-vitamin eller vinterdepression?

Den här frågan uppstår ofta eftersom symptomen på vinterdepression och D-vitaminbrist är mycket lika, men de är inte samma sak. D-vitamin är mycket viktigt för kroppens funktion och är särskilt en bristvara för människor i Norden på grund av de mörka och blåsiga höst- och vintermånaderna.

Om kroppen saknar D-vitamin kan det ge samma symptom som vinterdepression: trötthet och brist på energi. Därför är det viktigt att gå till läkaren om du upplever uttalad trötthet och energibrist under vintern, så att det kan fastställas vad som egentligen är orsaken.

D-vitamin har dock ingen direkt påverkan på vinterdepression, eftersom en studie från 2014 visade att D-vitamintillskott inte hjälper mot vinterdepression. Det fanns ingen skillnad i symptomen. Vinterdepression bör därför behandlas med ljusterapi och inte med D-vitamintillskott. Däremot är det viktigt att ta D-vitamintillskott under vintern för att minska risken för trötthet och energibrist.

Vilka fördelar och nackdelar finns det med ljusterapi?

Hundratusentals svenskar lider varje år av vinterdepression. Studier har därför genomförts för att undersöka om ljusterapi kan lindra symtomen för vissa. Resultaten visar att ljusterapi kan hjälpa ungefär hälften av de drabbade. Om du har en tendens till vinterdepression och ännu inte provat ljusterapi, kan det vara värt att överväga.

Som med alla behandlingar finns det naturligtvis både fördelar och nackdelar. Detta gäller även för behandling med ljusterapilampor.

Fördelar med en ljusterapilampa:

  • Du kan justera din dygnsrytm.
  • Den simulerar naturligt ljus, som det är brist på under vintern.
  • Minskar produktionen av melatonin, ett ämne som gör oss sömniga.
  • Kan även ha en positiv effekt på andra typer av depression.
  • Skadar inte huden.
  • Ökar nivåerna av serotonin (lyckohormonet) i hjärnan.
  • Bara några veckors behandling kan ge märkbar effekt.
  • Du kan använda den även på jobbet.

Det finns alltså många fördelar med ljusterapi, särskilt om du har en tendens till depression.

Nackdelar med ljusterapi:

  • Bra ljusterapilampor kan vara dyra.
  • Huvudvärk och migrän kan vara biverkningar.
  • Inte effektiv för alla typer av depression.
  • Kan vara svårt att få in i en stressig vardag.

Nackdelarna är alltså relativt få och inte särskilt betydande i jämförelse med fördelarna. Om du har varit osäker på att testa, hoppas vi att detta kan hjälpa dig att fatta ett beslut.

Ljusterapilampa kan också vara bra för din hud

Om du fortfarande är tveksam kan det vara motiverande att veta att en ljusterapilampa faktiskt kan vara bra för huden. Enligt australiska Huffington Post har ljusterapi inte bara en positiv effekt på kroppen i allmänhet, utan även på huden.

Ljusterapilampor använder ofta LED-ljus, som hudspecialister använder vid ansiktsbehandlingar för att föryngra huden. Efter att döda hudceller tagits bort används ljuset för att återfukta huden. Det är inte en laserbehandling utan en form av ljusterapi som även används för att påskynda sårläkning efter operationer.

Dessutom kan ljusterapi med LED-ljus ha en anti-age-effekt eftersom hudcellerna kan omvandla ljuset till ämnen som hjälper till att förnya cellerna. Det stimulerar produktionen av kollagen och elastin, vilket ger huden en fastare struktur.

Förutom att motverka vinterdepression och trötthet kan ljusterapi därmed också reducera rynkor och ge huden en jämnare och klarare ton.

Hur hänger ljus och sömn ihop?

Vinterdepression är ofta kopplad till brist på ljus, vilket kan påverka sömnmönstret negativt. Bristen på ljus minskar energinivåerna och serotoninnivåerna i kroppen, vilket leder till trötthet och dåligt humör.

Ljus påverkar produktionen av melatonin, kroppens naturliga sömnhormon. När vi får mer ljus minskar melatoninproduktionen, och vi känner oss piggare. Detta är en viktig faktor för att bryta den onda cirkeln av dålig sömn och vinterdepression.

Så väljer du rätt ljusterapilampa

För att välja rätt lampa bör du fundera på följande:

  • Budget: Hur mycket är du villig att investera? Kvalitet och pris hänger ofta ihop.
  • Vikt: Behöver du en bärbar lampa?
  • Storlek: Hur mycket plats har du?
  • Placering: Vill du kunna både hänga upp och ställa lampan?

Genom att tänka igenom dessa faktorer blir det lättare att hitta rätt lampa för dina behov. Läs gärna tester och recensioner för att få en bättre uppfattning om vilken modell som passar dig bäst.

Är det bäst att köpa online eller i en fysisk butik?

När du har hittat en specifik modell är det dags att bestämma var du ska köpa den. Du kan välja att köpa den i en fysisk butik, där du kan se lampan innan köp, eller beställa den online via de återförsäljare vi länkar till.

Vad som passar bäst beror på vad du känner dig mest bekväm med. Vi rekommenderar dock varmt att köpa en ljusterapilampa online, eftersom det ofta ger dig ett bättre pris och garanterar att produkten är tillgänglig. Ibland kan specifika modeller saknas i fysiska butiker, vilket kan leda till att du åker i onödan.

När du köper online är du fortfarande skyddad av reklamationsrätten om något skulle vara fel på produkten. Om du har specifika frågor kan du enkelt kontakta kundtjänst via telefon eller mejl – de brukar svara snabbt.

Att handla online innebär också att du får mer tid att tänka efter, jämföra produkter och priser samt möjlighet att spara pengar. De återförsäljare vi länkar till är pålitliga, så du kan förvänta dig god service och snabb leverans.

Är en ljusterapilampa ofta på rea?

I våra tester av ljusterapilampor har vi valt ut återförsäljare som erbjuder bra service och konkurrenskraftiga priser. Många lampor är dessutom ofta på rea, särskilt under höst och vinter när efterfrågan är som högst.

Om du inte behöver lampan omedelbart kan det löna sig att hålla koll på priserna. Med lite tålamod kan du hitta riktigt bra erbjudanden under rätt säsong. Men om du behöver lampan innan hösten börjar bör du inte vänta för länge, eftersom fördelarna med behandlingen kan vara avgörande under de mörkare månaderna.

Vilken ljusterapilampa är bäst?

I vår bäst i test-översikt valde vi en modell från Beurer som den bästa. Den ger ett behagligt, flimmerfritt ljus och tar inte upp mycket plats. Många användare rapporterar positiva resultat, och vi själva tyckte att lampan presterade mycket bra i våra tester.

Om du är nyfiken kan du läsa mer om denna och andra modeller från Beurer via de återförsäljare vi länkar till. Även om vi ansåg att denna modell var den bästa, betyder det inte att den nödvändigtvis är bäst för dig. Vi har inkluderat flera andra högpresterande lampor i vår lista, så du har flera alternativ att välja mellan.

Om du föredrar Beurer men inte tycker att vår bäst i test-modell passar, finns det andra modeller från samma tillverkare som kan vara värda att utforska. Beurer är kända för sin expertis inom ljusterapi och deras produkter levererar konsekvent goda resultat. Oavsett vilken modell du väljer, kommer en ljusterapilampa från Beurer sannolikt att bidra till ökad välbefinnande.

Köp en ljusterapilampa idag

Är du säker på att en ljusterapilampa kan vara bra för dig? Då är det bara att ta en titt på vår lista över ljusterapilampor, så att du kan fylla på med energi och möta vintern med öppna armar. Vintern är en tuff tid för de flesta, eftersom dagarna är väldigt korta och inte erbjuder många dagar med sol och vindstilla väder.

Vår lista med terapilampor innehåller, som sagt, de bästa på marknaden just nu. De har valts ut baserat på vad andra testresultat visar, vad andra användare generellt tycker om de olika produkterna, och vad våra egna tester visade. Det har därför inte funnits några kompromisser när det gäller att välja ut produkterna till våra tester, vilket gör att du tryggt kan välja den lampa som bäst passar dina behov.

Vi förstår att lamporna skiljer sig mycket åt, men det är ett medvetet val, eftersom det ger så många som möjligt chansen att hitta en dagsljuslampa som passar deras specifika behov. Därför är vi säkra på att vårt urval passar dig riktigt bra, och att det finns minst en bland de många alternativen som du kommer att gilla.

Vi hoppas att du hittar rätt lampa och möter vintern på bästa sätt, så att du kan njuta och må bra.

Få mer energi i vardagen utan en ljusterapilampa

Även om det kan kännas omöjligt att hitta energi i vardagen, är det faktiskt lättare än du tror. För att få mer energi behöver du inte ta till konstgjorda ämnen som koffeintabletter eller använda en ljusterapilampa. Här är fyra tips som kan ge dig massor av energi:

  1. Ät hälsosamt – En av anledningarna till att folk känner sig trötta är att de äter ohälsosamt. När du äter ohälsosamt får du inte i dig de näringsämnen som kroppen behöver, vilket snabbt kan leda till trötthet.
  2. Sov tillräckligt – Unga människor sover ofta för lite. De flesta unga sover bara runt 6–7 timmar per natt, trots att deras kropp behöver cirka 8–9 timmar. Om du är ung och känner dig trött kan det vara en bra idé att lägga dig tidigare.
  3. Träna regelbundet – Träning är bra för kroppen och kan faktiskt hjälpa dig att få mer energi. När du tränar utsöndrar kroppen hormonet endorfiner, vilket ger en känsla av välbefinnande.
  4. Ta en promenad i frisk luft – Många människor blir trötta av att sitta inne hela dagen. Om du har möjlighet kan det vara en bra idé att ta en promenad utomhus och få lite frisk luft.

Populära Tester

IPL Hårborttagare
IPL Hårborttagare Test 2024 → De 9 Bästa IPL Hårborttagarna
Kollagen
Kollagen Bäst i Test 2024 → De 9 Bästa Kollagentillskotten
Resväska
Bästa Resväska 2024 → Vi Har Testat De 7 Bästa Resväskorna
Robotdammsugare test
Robotdammsugare Test 2024 - Vi Har Testat 11 Robotdammsugare Som Är Bäst I Test
Airfryer
Airfryer Test 2024 → De Bästa Airfryers För Snabb & Läckra Måltider

Senaste Tester

Ljusterapilampa
Ljusterapilampa Test 2024 → De 8 Bästa Ljusterapilamporna
Kreatin
Kreatin Test 2024 → De 6 Bästa Kreatintillskotten
Övervakningskamera
Övervakningskamera Bäst i Test 2024 → De 11 Bästa Övervakningskamerorna
Gryta
Gryta Test 2024 → Se De 15 Bästa Grytorna
Hårtrimmer
Hårtrimmer Test 2024 → De 12 Bästa Hårtrimmers

Få de senaste tester och recensioner direkt i din inkorg