Robotdammsugare har ökat i popularitet de senaste åren och det har kommit allt fler olika modeller på marknaden. Det kan vara svårt att välja rätt robotdammsugare beroende på dina behov eftersom det finns många att välja på. Därför har vi tagit fram detta robotdammsugare test som ger dig en pålitlig översikt över vilka robotdammsugare vi har testat och som vi anser har bäst prestanda och funktioner. I listan finner du robotdammsugare från kända varumärken såsom Electrolux och Xiaomi. Vilka faktorer är viktiga vid val av robotdammsugare?

  • Vilka funktioner du efterfrågar och önskar. 
  • Men också vilken prisklass som är aktuell, vill du ha en robotdammsugare i budgetklassen eller en premiummodell. 
  • Batteritid är också något som man bör ha i åtanke då det kan skilja många minuter beroende på modell. 
  • Koppla ihop din robotdammsugare till Google Assistant kan också vara fördelaktigt då du kan ge din robotdammsugare instruktioner genom att tala till den.  

För att ta reda på vilka robotdammsugare som är bäst i test har vi undersökt och provat några utvalda robotdammsugare på marknaden. Samtliga har olika funktioner och ligger i olika prisklasser. Vi har några favoriter såklart och du kan läsa vårt slutliga betyg för varje modell under “betyg”. Där har vi sammanställt vad vi tycker om modellen och vad som gör att den utmärker sig jämfört med andra.

Indholdsfortegnelse

1. Xiaomi robotdammsugare Mi Mop Pro 2+ – Bäst i test

Xiaomi robotdammsugare Mi Mop Pro 2+

Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro+ har en helt ny teknologi inom städning som heter TOF 3D och denna används ofta i självkörande fordon (så nivån av teknologi och innovation är extremt hög med andra ord). TOF 3D innebär att roboten på ett mycket effektivt sätt har möjlighet att identifiera objekt. Detta resulterar till att roboten kan undvika att köra in i objekt i omgivningen. 

Xiaomi som är tillverkaren bakom denna robotdammsugare menar att scanningen är x10 bättre än infraröd skanning. När roboten är i närheten av objekt så saktar den snabbt in och rör sig istället runt objektet. Om det exempelvis är en låg soffa eller ett lågt bord som robotdammsugaren inte kommer kunna ta sig under så kommer dammsugaren att undvika det området – detta för att undvika att fastna. 

Funktioner för Xiaomi robotdammsugare Mi Mop Pro2+

I robotdammsugaren finns en borstlös motor som har en effekt på 3000 pa. Dammbehållaren som är inbyggd är 550ml och denna tömmer du smidigt genom att du lyfter locket som är på ovansidan av robotdammsugaren. Därefter kan du lyfta upp självaste dammbehållaren och tömma. Robotdammsugaren har ett batteri på 5200mah och kan därför köra i cirka 180 minuter med en medel sugstyrka. Om robotdammsugaren inte hinner städa färdigt innan batteriet laddar ur så kommer den åka till laddmodulen och ladda batteriet så mycket som krävs för att sedan kunna avsluta städningen. 

Första gången robotdammsugaren städar lägenheten/huset kartlägger den hur boendet ser ut. Därefter är det möjligt att ställa in virtuella väggar eller specifika områden som robotdammsugaren inte får köra på. Detta är särskilt bra exempelvis om man använder mopp funktionen och inte vill att robotdammsugaren ska köra över mattor eller andra föremål med moppen. 

Något som också är bra med kartläggningen är att det är möjligt att namnge olika rum. Detta innebär att du kan säga till robotdammsugaren att städa något av rummen genom att uppge namnet. 

Du kan använda din Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro+ via Google Assistant vilket fungerar mycket smidigt. På så sätt kan du exempelvis säga till robotdammsugaren att den behöver städa upp om du spillt något på golvet eller om du vill att den ska städa ett rum en extra gång. Du kan även säga åt den att åka tillbaka till laddstationen om du inte vill att den ska städa just då.  

Fördelar med Xiaomi robotdammsugare Mop 2 Pro+

I vårt robotdammsugare test är det givet att denna robotdammsugare hamnar i toppen. Den har många fiffiga funktioner och kommer underlätta för din städning hemma. Moppfunktionen gör också att du kan använda den när du har spillt eller vill göra golvet skinande rent. Andra fördelar är också att du kan koppla ihop den via Google Assistant och på så vis optimera användandet. 

Robotdammsugaren är extra uppmärksam för omgivningen vilket innebär att du inte riskerar att den fastnar i trånga utrymmen eller exempelvis under låga bord och soffor. Den skannar och läser av rummet 10 gånger bättre och kommer automatiskt sakta ner farten om den uppfattar att det finns objekt i närheten.  

Betyg 4/5:

Denna robotdammsugare får betyg 4 av 5. Varför den får så pass högt betyg beror främst på att det är en smart robotdammsugare som passar i såväl barnfamiljens hem men också för dig som till exempel bor i lägenhet och vill ha en robotdammsugare som aldrig är i vägen eller som stör.  

2. Electrolux Robotdammsugare PI 92-4 ANM – Bra värde för pengarna!

Electrolux Robotdammsugare PI 92-4 ANM

Electrolux robotdammsugare PI92 4 ANM är en annan favorit som gör ditt hem skinande rent. Denna robotdammsugare ger dig mycket värde för dina pengar och du kommer inte bli besviken. Dammsugaren har 3D-syn och är ett premiumval för den som föredrar lite bättre kvalitet och lite bättre resultat. 

3D-synen innebär att robotdammsugaren kartlägger hela din bostad, detta görs genom att dammsugaren har ett inbyggt kamera- och lasersystem. Vilket gör att den kan skanna hela din bostad och på så vis anpassa sig utifrån var det finns objekt och hinder som bör undvikas. Robotdammsugaren scannar av bostaden vid första städningen och därefter kommer den ihåg hur planlösningen är utformad. På så vis känner roboten igen sig vid nästa städning vilket ökar effektiviteten på städningen. 

Funktioner för Electrolux robotdammsugare PI 92-4 ANM

Denna Electrolux robotdammsugare har en smidig design då den är trekantsformad. Detta gör att den enkelt kan rengöra i de allra svåraste utrymmena såsom hörn men också under möbler. Dammsugaren har en huvudborste i den främre delen vilket gör att den enkelt kan komma åt och städa längst med väggarna. Förutom borsten så kan dammsugaren sopa och plocka upp damm och smuts i behållaren i dammsugaren, den är med andra ord påslös vilket betyder ett klimatsmart val. 

En funktion som också är eftertraktad är att du kan sätta på denna dammsugare när du inte befinner dig i hemmet. Du kan enkelt ta kontroll över din städning på distans med PUREi-appen. Detta innebär att du kan vara på jobbet, semester eller någon annanstans och instruera din dammsugare att du vill att den påbörjar en städning. I appen kan du också ändra städschemat och se vilka områden som robotdammsugaren redan har hunnit rengöra. Det finns också möjlighet att skapa så kallade stängda zoner i appen. På så vis kan du förhindra robotdammsugaren att städa vissa rum eller områden.    

Fördelar med Electrolux robotdammsugare PI 92 4 ANM robotdammsugare

Electrolux robotdammsugare PI 92 4 ANM är en premiumdammsugare som har en smidig design för den som vill komma åt varenda vrå i hemmet. Det är få robotdammsugare som kommer åt de allra skarpaste hörnen på samma vis som denna. Andra fördelar är också PUREi-appen som gör det möjligt att ha full kontroll över din robotdammsugare även när du inte befinner dig hemma. Ska du exempelvis på semester och vill ha hemmet städat innan du kommer hem kan du se till via appen att din robotdammsugare har städat hela eller delar av din bostad innan du kommer hem. 

Betyg 5/5

Robotdammsugaren får det högsta möjliga betyget. Detta beror framför allt på de unika funktionerna och den genomtänkta designen. Vi är imponerade över att robotdammsugaren kan städa alla skrymslen i en bostad och fastnar inte på grund av den trekantsformade designen. 

3. VR201 Pet Pro – Robotdammsugare för hundhår

VR201 Pet Pro

Har du djur i hemmet är denna robotdammsugare för hundhår eller djurhår överlag ett bra val. Vileda är tillverkaren bakom denna robotdammsugare och har skapat en robot som inte lämnar något hår på ditt golv. Som djurägare kan det vara problematiskt med hundhår eller katthår då djuren ofta fäller hår vilket gör att du behöver städa flera gånger i veckan. 

Varför just denna robotdammsugare är så effektiv mot djurhår är på grund av silikonlamellerna. Detta säkerställer en effektiv rengöring av golv men också mattor. Just på grund av att silikonlamellerna täcker självaste borstens mittparti, detta gör att de släpper ifrån sig smutsen som dammsugs upp i dammbehållaren. 

Dammsugaren har ett kraftfullt Li-lon batteri som gör att dammsugaren kan köra i cirka 1,5 timmar. Den är dessutom bara 8 cm hög vilket resulterar till att den kan rengöra under möbler, bord, sängar och andra ytor som annars är svåråtkomliga. 

Funktioner för VR201 Pet Pro

Unika funktioner med VR201 är bland annat att den har ett tyst läge. Dammsugaren har ett XL sugintag med en ljudkontroll för att säkerställa tyst rengöring. Är du exempelvis ljudkänslig eller helt enkelt inte vill ha en låtande robotdammsugare är VR201 optimal. Förutom den tysta ljudnivån är också den låga höjden en designfunktion som gör att dammsugaren kan komma åt i alla ytor. Har du exempelvis ett lågt soffbord eller låga sängar med begränsad höjd kan VR201 trots detta komma åt och städa. 

Dammsugaren har en dammbehållare som rymmer 500 ml och även ett stort insug gör att all smuts kan sugas upp. Du behöver inte tömma dammbehållaren särskilt ofta eftersom den är så pass stor. 

För dig som har trösklar eller mattor i hemmet så kan denna robotdammsugare navigera över trösklar och mattor upp till 1,5 cm. 

Fördelar med VR201 robotdammsugare för hundhår 

Denna robotdammsugare som är designad specifikt för hem med djur har tre olika navigationsmönster: zigzag, spiral samt automatiskt läge. Detta gör att dammsugaren täcker hela ytor och tar bort alla smuts. Robotdammsugaren lämpar sig bra till såväl trägolv men också hårda golv som kakel och klinker. Om du har en bostad med flera våningar behöver du inte oroa dig för trapporna då denna robot har inbyggda sensorer för att känna igen samt undvika trappor. 

Andra fördelar är också kontrollen av ljudnivån. Vill du ha en tystlåten robotdammsugare som inte gör något väsen av sig kan VR201 vara dammsugaren för dig. 

Betyg 4/5
 

VR201 får betyg 4 av 5 totalt. Anledningen till detta höga betyg beror främst på robotdammsugarens förmåga att komma åt på alla ytor. Detta på grund av sin relativt låga höjd vilket gör det möjligt att städa under sängen, soffan eller möbler som har lågt utrymme under. Robotdammsugaren kan även ta sig över trösklar och mattor med en maximal höjd på 1,5 cm. Det gör att du inte behöver oroa dig för att dammsugaren inte ska kunna navigera fritt i din bostad. Vid första städningen så skannar dammsugaren ytan och därefter kan du vara säker på att ditt hem kommer vara skinande rent efter. 

4. Roborock S7 robotdammsugare – Bra budgetvariant.

Roborock S7

Roborock S7 är en populär modell av robotdammsugare och har alla funktioner man kan tänka sig. Dammsugaren har exempelvis punktstädning, du kan utesluta rum eller specifika ytor och du kan tömma dammsugaren automatiskt i den tillhörande laddstationen (om du köper den laddstationen, det finns flera att välja mellan). Roborock S7 är en robotdammsugare med moppfunktion och det är denna funktion som det har fokuserats på vid framtagandet. Detta för att optimera städningen och få alla ytor helt rena. Roborock S7 kan rengöra ditt golv upp till tre gånger vid varje städning vilket garanterar dig ett strålande rent golv. Dammsugaren kan göra rent golvet från exempelvis kaffefläckar, tassavtryck och damm. Även de allra svåraste fläckarna går bort med Roborock S7. 

Dammsugaren har en ultraljudssensor vilket gör att den automatiskt undviker mattor och andra objekt i ditt hem. För att använda dammsugaren på bästa sätt och få den bästa upplevelsen medföljer en app så du kan ha full kontroll över dammsugaren och din städning. 

Funktioner för Roborock S7

Roborock S7 har inga problem att röra sig fritt i bostaden, du behöver inte oroa dig för exempelvis trösklar eller mattor. Däremot kan det vara klurigt när det gäller exempelvis sladdar och sådana typer av hinder. Den här dammsugaren har ingen sensor vilket gör att den inte kan läsa av omgivningen på samma sätt som andra robotdammsugare. Med andra ord så behöver din bostad vara fri från prylar på golvet och alla sladdar behöver vara onåbara för robotdammsugaren. För den som vill ha ett budgetalternativ när det kommer till robotdammsugare så kan denna Roborock S7 vara ett alternativ. 

Fördelar med denna robotdammsugare 

Laddstationen som kan köpas till (det finns en vanlig och en lite mer avancerad), gör att du kan tömma robotdammsugaren automatiskt. Det innebär att du inte behöver tömma dammbehållaren kontinuerligt utan du kan säga till robotdammsugaren att den behöva tömmas och då kommer den åka till laddstationen och tömma innehållet. 

Betyg 3/5

Roborock S7 får tyvärr inte lika högt betyg som de andra. Däremot om man vill ha en budgetvariant av en robotdammsugare så kommer Roborock S7 göra underverk. Dock finns det andra alternativ som exempelvis har avancerade sensorer och laser som gör att städningen går ännu mer smidigt till. Men autotömningen i laddstationen är något som vi gillar mycket och det är också en utav anledningarna till att betyget blir 3 av 5 i detta robotdammsugare test.

5. iRobot Roomba i7 robotdammsugare – Schemalägg din städning

iRobot Roomba i7

Roomba i7 av iRobot gör vardagen lite enklare, eller åtminstone städningen. Den gör en djuprengöring i ditt hem och du kan sköta allt från en smartphone app. Robotdammsugaren suger upp smuts och filtrerar bort genom det innovativa 3-stegs rengöringssystemet. Denna robot är därmed perfekt för dig som har djur hemma då djurhår kommer vara ett minne blott. Du garanteras ett resultat som du är nöjd med. Dammsugaren djuprengör med 10 gånger så stark sugstyrka. 

Med iRobots app kan du kontrollera robotdammsugaren till exempel schemalägga rengöring, följa status samt förhindra städning för vissa ytor. Roboten har unika multi surface gummiborstar som anpassar sig helt utifrån dina golv. Roboten kan du dessutom koppla ihop med Google Assistant vilket gör att du kan prata med den för att sätta igång städningen. Perfekt om du till exempel spiller ut något på golvet eller känner att du vill göra en städning samtidigt som du gör något annat. 

Funktioner för iRobot Roomba i7+ Plus

Roomba i7 har många fiffiga funktioner som är värda att nämna. När du inhandlar denna robotdammsugare så kommer du inte bli besviken. En mycket positiv funktion med denna robot är att du kan använda den tillsammans med Clean Base dammbehållaren som är en extern behållare. Behållaren kan roboten köra till och tömma behållaren i en stängd påse. Den kan innehålla damm, hår samt smuts från upp till 30 behållare, vilket innebär att du inte behöver tömma behållaren varje gång du har använt robotdammsugaren. 

Som det nämndes tidigare har denna robot multi surface gummiborstar. Dessa suger sig mot golvet för att länsa ytan på smuts. Dammsugaren har också High Efficiency filter och detta kan fånga upp 99 % av partiklarna från damm, mögel, kvalster och pollen. 

Med appen kan du välja vilket rum du vill ska rengöras eller om du vill att hela bostaden ska städas. Du kan även välja när städningen ska ske. Körtiden för denna robot är 75 minuter så det hinner städas en hel del på dessa minuter. 

Fördelar med  iRobot Roomba i7+ Plus robotdammsugare

Fördelarna med Roomba i7+ är många. Förutom specialfunktionerna och den starka sugkapaciteten kan du använda din robotdammsugare via iRobots app. Som det nämndes tidigare kan du styra din dammsugare via appen och på så vis få bästa och komfortabel upplevelse med din robotdammsugare. 

En annan fördel med Roomba i7+ är att ljudnivån är något lägre jämfört med andra robotdammsugare. För i7+ ligger ljudnivån på 60 dB och genomsnittet är vanligtvis 74 dB för vanliga dammsugare. För robotdammsugare är ljudnivån vanligtvis mellan 58-75 dB. Denna robotdammsugare är perfekt för dig som vill att dammsugningen ska ske under tystare omständigheter. Behållaren för damm och smuts rymmer hela 0,4 liter damm. Något annat som också är positivt är att dammsugaren kan köra över trösklar och mattkanter, till en höjd upp till 1,6 centimeter.  

Betyg 4/5

Robotdammsugaren har de funktionerna som man förväntar sig på en robotdammsugare. Den kommer göra ditt golv skinande rent och kan enkelt ta sig över trösklar och mattor. Den smidiga appen som gör att du kan styra din robotdammsugare gör också att betyget höjs en aning.  

6. Roborock S6 MaxV – robotdammsugare med moppfunktion

Roborock S6 MaxV

Roborock S6 MaxV är en robotdammsugare som inte bara dammsuger utan har också en moppfunktion. Den har också inbyggda sensorer som gör att den enkelt och snabbt kan registrera omgivningen och på så vis upptäcka hinder såsom möbler, kablar och annat. Denna robotdammsugare har kamera som gör att robotdammsugaren direkt kan se eventuella hinder och därför planera om rutten. 

I appen kan du följa städningen och det finns också andra funktioner du kan använda. Bland annat kan du se i appen var i din bostad som robotdammsugaren har stött på hinder. Den visar också symboler på vad som har påträffats till exempel kablar. Roborock S6 MaxV har många smarta funktioner och något som inte får glömma att nämnas är att detta är en robotdammsugare med moppfunktion. Det innebär att den får upp mikrodamm och annat smuts på ett mycket effektivt sätt. 

S6 MaxV kan ta sig över trösklar och mattkantor upp till två centimeter. Det gör att du inte behöver oroa dig för att robotdammsugaren inte ska kunna ta sig runt fritt i din bostad. Däremot kan du välja i appen om det finns något rum eller yta som du inte vill ska bli rengjort av robotdammsugaren. 

Funktioner för Roborock S6 MaxV

Med appen kan du uppge ytor du inte vill ska rengöras med S6 MaxV. Det kan exempelvis vara mattor eller specifika rum. Det går att ställa in önskad sugstyrka för att antingen minska eller öka sugkapaciteten. Även ljudnivån kan justeras om du exempelvis vill att dammsugaren ska vara mer tystlåten. 

Något som är bra med Roborock S6 MaxV är att du inte behöver göra någon förstädning. Roboten kan navigera runt sladdar, strumpor och andra prylar vilket gör att städningen inte blir krävande för dig på något sätt. 

Fördelar med Roborock S6 MaxV robotdammsugare

Roborock S6 MaxV har samtliga funktioner du kan önska dig. Du behöver aldrig oroa dig för att denna robotdammsugare ska fastna eller inte kunna navigera runt olika objekt. Då den har så pass avancerat system kommer den glida felfritt på golvet och suga upp all smuts och damm med sin starka sugförmåga. 

Betyg 4/5 

I vårt robotdammsugare test får Roborock S6 ett relativt högt betyg. Det beror främst på robotdammsugarens kapacitet att göra rent alla typer av utrymmen. Samt den smidiga appen som gör det möjligt att utesluta rum och ytor men också analysera hur städningen utförs. Till exempel om några hinder har funnits under städningens gång och vad för typ av objekt som blev ett hinder. Även funktioner som att man kan justera ljudnivån och sugkapaciteten gör att denna robotdammsugare får ett högre betyg.

7. Dreame D9 robotdammsugare – Extra stora hjul för lättare navigering 

Dreame D9

Dreame D9 erbjuder sina användare LIDAR mapping samt SLAM navigeringsalgoritm. Detta för att ge en så effektiv rengöring som möjligt. Dammsugaren har en sukraft på 3000 PA och lämnar därmed inte någon smuts efter sig. Du kan använda roboten på såväl trägolv som hårda kakelgolv men också heltäckningsmatta. Robotdammsugaren har en smidig design som gör att den kan komma åt i trånga utrymmen utan att fastna. Den här modellen har ganska stora hjul jämfört med konkurrenter vilket gör att den undviker att fastna. 

Dreame D9 har även en moppfunktion som gör att du kan få bort svårare fläckar på golvet. Något som är viktigt att tänka på är dock att självaste borsten kan behöva rengöras, speciellt om det är mycket damm eller hår som behöver sopas upp. 

Dammbehållaren rymmer 570 ml vilket är något större än konkurrenternas modeller som vanligtvis är mindre. Du behöver oftast inte tömma behållaren efter varje städning men det beror också på hur stor yta som ska städas. 

Med den smidiga appen har du möjlighet att ställa in ytor som inte ska städas. Det kan exempelvis vara mattor eller andra utrymmen som robotdammsugaren ska undvika. 

Robotdammsugaren har ett 5 200 mAh batteri som laddas i laddstationen. Dammsugaren har ett batteritid på 150 minuter och om du inte väljer den högsta sugkapaciteten kan den köra något längre. En hög sugeffekt gör att den laddas ur snabbare. Om det skulle vara så att robotens batteri inte räcker till för att färdigställa städningen så kommer roboten köra tillbaka till laddstationen och ladda så länge som det krävs för att kunna slutföra städningen. Det här gör att du inte behöver vänta på att robotdammsugaren ska laddas klart. 

Funktioner för Dreame D9

Vid den första rengöringen av din bostad kommer roboten att navigera runt och läsa av hela bostaden. Avläsningen kan du sedan se i din app. Kartläsningen kan sedan användas för att skapa osynliga väggar eller ytor där dammsugaren inte får moppa eller dammsuga. 

Appen som kan användas för din robotdammsugare är Xiaomi Home appen och den kan laddas ner i Google Play eller AppStore. I den här appen kan du se var din robot befinner sig och kontrollera vilka områden som redan rengjorts. 

Efter den första rengöringen av bostaden kan du justera kartan i appen. Detta gör att du exempelvis kan namnge olika rum och begära att roboten städar hela bostaden eller endast utvalda rum. 

Som det nämndes kan du skapa virtuella väggar i appen, detta gör att din Dreame D9 inte kan dammsuga vissa ytor. Det kan vara om du har rum som inte har dörrar eller helt enkelt vill avgränsa robotdammsugaren att röra sig i vissa rum eller utrymmen.

Fördelar med Dreame D9

Det finns många fördelar med Dreame D9. Den har alla funktioner du kan tänka dig och appen gör att du kan ha full kontroll över din robot. I appen kan du få en smidig översikt samt lägga in om du vill att din robot ska undvika vissa ytor. 

Du kan också se vilken rutt din robotdammsugare har gjort och om den påträffade några hinder på vägen. 

Betyg 4/5 

Den här robotdammsugaren håller verkligen vad den lovar. Du har alla funktioner direkt i appen. Det höga betyget beror också på att dammbehållaren är något större än konkurrenternas. Du behöver med andra ord inte tömma behållaren så ofta. Anledningen till att det inte blev 5 av 5 beror på att moppfunktionen inte var perfekt. 

8. Robotdammsugare Vileda VR102 ”Silent” – Tystaste robotdammsugaren

Robotdammsugare Vileda VR102 Silent

Vilenda VR102 är ett tystgående robotdammsugare som är värd pengarna. Du kommer att få goda resultat med denna robot och förutom sin tysthet så har den också andra bra funktioner. 

VR102 får ett högt omdöme när det gäller att rengöra hårt golv såsom klinker och trä. Dammsugaren tar effektivt upp smuts och damm och även på ytor som mattor. Den här dammsugaren har en körtid på cirka 1,5 timmar. Hur märks det att det är dags för att ladda? Det märker du genom att indikatorlampan börjar lysa rött. 

Även om du dammsuger flera gånger i veckan behöver du inte oroa dig för att behöva tömma dammbehållaren. Den är nämligen 0,5 liter stor vilket gör att du kan göra ett flertal städningar med robotdammsugaren innan det är dags att tömma behållaren. 

Funktioner för VR102 Silent

Förutom att den här robotdammsugaren har ett tyst läge som gör att du inte behöver störas av att din dammsugare är igång så har denna dammsugare andra funktioner. Dammsugaren har flexibla hjul som gör att dörrkarmar och mattkanter inte är några problem. 

Batteriet är tåligt och har en körtid på cirka 1,5 timmar och eftersom dammbehållaren är så pass stor behöver dammsugaren oftast inte göra någon paus i städningen för att varken tömma behållaren eller laddas upp. 

En annan grej som också är optimal är att dammsugaren bara är 8 cm hög vilket betyder att den kan komma under sängar, soffor och låga bord utan att fastna. 

Fördelar med VR102 Silent

Fördelarna är många med VR102 silent men framför allt förmågan att dammsuga i tystnad. Ljudet är på en låg nivå och kan jämföras med två personer som pratar i normal ton. Något annat som också är bra är navigationsmönstret som är heltäckande med tre stycken olika: zigzag, spiral och automatiskt läge. Detta gör att smutsen elimineras till 100 %. Du kan använda den här dammsugaren på alla typer av golv men den lämpar sig allra bäst för hårda golv som kakel och parkett. 

Den har dessutom inbyggd sensor som gör att den kan läsa av omgivningen för att se såväl hinder men också eventuella trappor. Därför är den perfekt att använda för dig som exempelvis bor i en bostad som har flera våningar med trappor. 

Betyg 4/5 

Den här robotdammsugaren får 4 av 5 i betyg. Den är tystgående vilket drar upp betyget avsevärt eftersom ljudet av dammsugare inte är särskilt trevligt och kan uppfattas som störande. Den har dessutom en stor dammbehållare och ett långvarigt batteri som gör att den har en körtid på 1,5 timmar. 

Vanliga frågor och svar om robotdammsugare 

Vid val av robotdammsugare kan det vara svårt att veta vilken som är bäst för dig och ditt hem. Har du exempelvis djur hemma som fäller mycket hår finns det modeller som är specifikt effektiva för att suga upp djurhår. Har du en större bostad med flera våningar behöver du en robotdammsugare som har sensor för trappor och andra hinder. I vår stora guide om robotdammsugare bäst i test har vi i en neutral roll provat på olika robotdammsugare och baserat på det skrivit ett omdöme samt utvärdering. 

Vilken robotdammsugare bör jag välja? 

Du bör välja en robotdammsugare som passar både din plånbok och ditt ändamål. Det är viktigt att läsa på om de olika modellerna av robotdammsugare som finns för att säkerställa att dammsugaren har alla de funktioner som du förväntar dig. Det är också fördelaktigt att se hur sugkapaciteten är och om det går att ställa in ljudnivån. Har du besök hemma eller till exempel jobbar hemifrån är det toppen att ha en dammsugare som är mer tystlåten för att du inte ska störas av ljudet. 

Kan jag ha en robotdammsugare trots trösklar? 

Har du trösklar i din bostad finns det flera robotdammsugare som kan användas trots att du har trösklar. Många robotdammsugare kan ta sig över trösklar som är upp till 1,6 cm höga. Det gäller också exempelvis mattkanter eller andra hinder. Om du inte vill att en robotdammsugare ska städa vissa ytor och inte passera vissa trösklar så finns det möjlighet att lägga in så kallade osynliga väggar. Detta gör att robotdammsugaren inte kommer rengöra det området som är avstängt. 

Hur mycket kostar en robotdammsugare? 

I vårt robotdammsugare test har vi tagit med robotdammsugare i olika prisklasser. Det finns såväl budgetvarianter som kanske inte har alla funktioner men som duger gott och väl om man vill ha en dammsugare med alla basic funktioner. Däremot om du vill få en så smidig städupplevelse som möjligt med din dammsugare rekommenderas det att välja premiummodellerna som då har en högre prislapp men som också har desto fler finesser och funktioner. 

Är det värt att köpa en robotdammsugare? 

Beroende på vilka funktioner du önskar och vilken kvalitet du vill ha på din städning skulle vi säga att en robotdammsugare är värt pengarna. Många robotar gör det möjligt för dig att ha ett städat hem när du kommer hem från jobbet eller semestern. Du kan med hjälp av en app ställa in ett städschema, begära ny städning eller se hur städningsrutten har gått. 

Hur mäts uppsugningsförmågan? 

På en del robotdammsugare kan du justera sugkapaciteten till exempel om du ska dammsuga mattor så kommer det krävas en starkare uppsugningsförmåga. Vanligtvis är uppsugningsförmågan för robotdammsugare mellan 60-90 %. Vill du att din dammsugare ska rengöra mattor så kan många ta sig över mattkanten (förutsatt att den inte är allt för hög) och kan sedan dammsuga mattan och eliminera smuts.

Ingår garanti vid ett köp av robotdammsugare?

Beroende på varifrån du köper din robotdammsugare så kan det ingå garanti. Det allra bästa är att kontrollera detta innan du lägger din beställning. En del webbshops har garanti på sina köp och i annat fall kan det oftast köpas till för en rimlig peng. Det är även populärt att försäkra sina robotdammsugare eftersom det är en ganska hög kostnad för dessa robotar. Kolla vad som gäller med ditt försäkringsbolag om du vill försäkra din nya robotdammsugare. 

Vilka betalalternativ finns? 

De flesta webbsidorna har samma betallösningar såsom klassiska betalkort, PayPal eller Klarna. Med Klarna kan du välja om du vill betala direkt, dela upp betalningen eller betala inom 30 dagar. Det innebär att du kan få hem din robotdammsugare innan du gör betalningen. 

Sammanfattning

Vi har gjort ett robotdammsugare test för att se vilken som är bäst i test helt enkelt. Idag finns det många robotdammsugare på marknaden och fler dyker upp från kända tillverkare såsom Electrolux. Viktiga faktorer som bör undersökas när du ska köpa en robotdammsugare är vilka funktioner du är ute efter. Många har exempelvis sensorer som gör att de enkelt kan läsa av omgivningen och på så vis undvika att fastna i trånga utrymmen. En del har även möjlighet att städa mattor då sugkapaciteten kan justeras beroende på önskemål. 

Det allra bästa är att införskaffa en robotdammsugare som du kan styra via en app. Då kan du ändra städschemat om du vill det, lägga in dolda väggar om det är ytor du inte vill att robotdammsugaren ska städa på, men du kan också se över hur städandet har gått och vilken rutt som robotdammsugaren har gjort. Vissa robotdammsugare har även så avancerad teknologi att de kan registrera i appen vad de har stött på för hinder exempelvis sladdar eller kläder som gjort att de inte kan rengöra en viss yta. 

Något som kan vara bra att ha i åtanke är också att kunna koppla dammsugaren till Google Assistant. Detta för att du ska kunna ge dammsugaren kommandon i tal som dammsugaren sedan kan utföra.